Discs, accessories

Korong

Ahogy a rendes golfban különböző szituációkban az ember különböző ütőket használ, a disc golfban is minden játékhelyzethez van egy arra alkalmas korong. Azt, hogy az adott játékhelyzet milyen azt alapvetően a szél/időjárási viszonyok, a célpont távolsága, és a tervezett repülési útvonal határozza meg. Pl. erős ellenszélben egy 50 méterre levő célpontra más korongot dobok, mint erős hátszélben, ha valamit jobbról kell megkreülni, akkor más korongot dobok, mintha balról kellene megkerülni, egy 150 méterre levő célpontot megközelíteni próbálok, amíg egy 5 méterre levő célpontot pontosan el akarok találni, és ehhez más korong kell, stb.

Habár a játékot alapvetően bármilyen frizbivel lehet játszani, a játék élvezetéhez mégis szükség van kifejezettenerre a célra gyártott korongokra. A disc golfhoz szükséges “rendes” golfkorongokat nagyon sok féle cég gyárt, mind Európában, mind az USA-ban. Az egyes gyártók között lényegi különbségek nincsenek, van akinek nagyobb a választéka, van akinek kisebb, van aki többféle kelléket is gyárt, van aki csak a korongokra fókuszál, de egyikre sem lehet azt mondani, hogy jobb, mint a másik. Az egyik és a másik gyártó között pontosan ugyanaz a különbség, mint egy Adidas meg egy Nike futócipő között, nem lehet azt mondani, hogy az egyik jobb, mint a másik. A Nike is csinál ilyen gumiból, meg olyan légtalpakkal, ilyen formájú cipőket, és az Adidas is csinál egy kicsit másfajta gumiból, más varrással, stb futócipőket.

Legfőbb repülési tulajdonságaik, illetve funkciójuk alapján alapvetően 4 féle korong típust különböztetünk meg:

a DRIVER korongokkal jellemzően 50 (kezdő)- 150 (profi) métereseket szoktak dobni, általában ezeket használják a kezdőponttól. Alacsony légellenálásúak, vékonyak, nehéz őket irányítani, de magas sebességnél megbízhatóan és messzire repülnek

a FAIRWAY DRIVER korongok a DRIVER-ek kistestvérei, repülési tulajdonságaikban alig különböznek tőlük, egy kezdő használhatja őket DRIVER helyett, a haladó/profi játékosok általában 70-100 méteres dobásokhoz szokták használni őket

a MIDRANGE vagy APPROACH korongok lassabbak, nagyobb légellenálásuk van könnyebben lehet őket irányítani és a játékosok elsősorban a 20-80 méteres távolságokon belül szokták használni, a kosárhoz való közelítésre

a PUTTER korongok pedig kifejezetten a kosárra történő rádobásra szolgálnak, 15-20 méteren belül szokás ezt használni, őket lehet a legjobban irányítani, de nagyon lassúak, nem használják őket hosszabb dobásokhoz

Az egyes típusokban a korongok közötti különbséget 4 alapvető repülési tulajdonságukban levő eltérések jelentik. Fontos, hogy az itt részletezett repülési tulajdonságok közötti különbségek nagyon látványosan érvényesülnek (azaz még egy teljesen kezdő is érzi a különbséget) a DRIVER korongok esetében, a MIDRANGE korongok esetében kevésbbé, de még egy kezdő által is halványan érzékelhetően, és a PUTTER korongok esetében szinte csak a profik érzik a különbségeket. A lenti példákat egy jobbkezes fonák dobás esetében kell értelmezni:

sebesség / speed: a korong légellenálására utaló adat. Értelemszerűen minél vastagabb egy korong annál nagyobb a légellenállása, és annál lassabban repül, azaz ugyanazzal az erővel eldobva kisebb távolságot tesz meg. A sebességet egy 1-15-ös skálán szokták mérni. Általánosságban a DRIVER korongok 10-15, a FAIRWAY DRIVER korongok 7-10, a MIDRANGE korongok 4-6, a PUTTER korongok pedig maximum 3-as sebességűek.

jobbra fordulás nagysebességnél / high speed turn: egy eldobott frizbinek van egy olyan alapvető tulajdonsága, hogy ha a levegőt nagy sebességgel hasítják, akkor hajlamosak a menetirányukhoz képest jobbra eldőlni, majd amikor lelassulnak, akkor balra dőlnek. Azonban mindegyik korong különbözik abban, hogy ez a tulajdonsága milyen mértékben és mekkora sebességnél jön ki belőle. A nagy sebességnél tapasztalt jobbra fordulási képességét egy korongnak egy -4 és +1 közötti skálán értékelik, ahol egy -4-es korong nagyon hajlamos a jobbra fordulásra nagy sebességnél, a +1-es szinte meg egyáltalán nem fordul jobbra nagysebességnél (csak talán nagyon nagy sebességnél, amit csak nagyon profik tudnak elérni). Értelemszerűen ellenszélben ezek a tulajdonságok karakteresebben érvényesülnek. Azaz, ellenszélben egy -2-es korong is lehet annyira fordulékony, mint szélcsendben egy -4-es, és hátszélben egy -4es korongot is erősebben kell megdobni, hogy a fordulási hatást elérjük. Ugyanígy egy profi játékos egy -1-es korongból is „ki tudja hozni” azt a fordulást, amit egy kezdő csak egy -4-es korongból.

balra fordulás lassú sebességnél / low speed fade: Ahogy a korongok nagy sebességnél hajlamosak jobbra fordulni, ugyanígy amikor lelassulnak, akkor hajlamosak balra fordulni. Ezt a tulajdonságot 0 és 5 között értékelik, ahol a 0-s korong gyakorlatilag egyáltalán nem repül a végén balra (csak nagyon a legeslegvégén, amit általában nincs ideje kivárni és leesik a földre), az 5-s pedig gyakorlatilag eldobás után elkezd agresszívan balra repülni. A két fordulási tulajdonságot együttesen szokták stabilitásnak is hívni, ahol egy korong annál stabilabb (stable, overstable) minél magasabb a két fordulási értéke, és annál instabilabb (less stable, understable), minél alacsonyabbak a fordulási értékei.

siklás / glide: ez a korong azon tulajdonsága, hogy mennyi levegőt tud maga alá beszorítani, azaz mennyire tud fennmaradni a levegőben. 1-6-ig osztályozzák ezt az értéket, minél nagyobb a glide érték, annál hajlamosabb arra a korong hogy még tovább siklik a levegőben

Egy profi játékos nem attól profi, hogy van a táskájában 25 különböző korong különböző helyzetekre, hanem attól, hogy a pár darab különböző korongját (max 3-4 driver,1-2 fairway driver, 2-3 midrange és jellemzően egy vagy kettő féle putter) megtanulja úgy használni, hogy azokkal minden helyzetet meg tudjon oldani. Ez azt is jelenti, hogy extrém esetben pl. van úgy, hogy úgy dönt, hogy egy 100 méteres dobáshoz is a PUTTER korongját választja.

Kezdőként az alábbiakra érdemes odafigyelni korongválasztásnál. Mivel két fordulási tulajdonság csak nagyobb erővel történő eldobás esetén jön ki, kezdőként – akikről azt feltételezzük, hogy még nem tudnak olyan erővel dobni, olyan erővel megpörgetni a korongot – érdemes az elején minél alacsonyabb low speed fade és high speed turn értékű és minél magasabb glide értékű FAIRWAY DRIVER és MIDRANGE korongokat választani.

Kosár, célpontok

A disc golfban célpontként használt kosaraknak több fajtája létezik. A sporthoz hivatalosan használandó kosár attól hivatalos, hogy a dimenziói és méretei sztenderd értékek, illetve intervallumokban mozognak. Ezeknek a technikai szbaványoknak történő megfelelést a Professional Disc Golf Association (PDGA) [link a PDGA menüponthoz], a sportág nemzetközi ernyő szervezete hagyja jóvá.

Habár a világ disc golf pályáin többnyire PDGA által jóváhagyott, hivatalos kosarak vannak, a sportág űzéséhez nem kell feltétlenül egy ilyen célpont. A házilag készített célpontoktól kezdve, a kereskedelmi forgalomban kapható könnyebb, hordozható kosarakon át, a tripla láncsoros fixen rögzített kosarakig bármilyen célpontra lehet játszani.

Magyarország fixen telepített disc golf pályáin a PDGA technikai szabványainak megfelelő, de a PDGA által nem hitelesített kosarak vannak.

[kép beszúrása több féle kosárról]

Táskák

Egy lejátszott kör közben a játékosok viszik magukkal az összes olyan korongot, amelyre a kör alatt szükségük lehet. Kereskedelmi forgalomban lehet kifejezetten erre a célra kiképzett hátizsákokat, oldaltáskákat vásárolni, de természetesen akármilyen kényelmes táska megfelel ennek a célnak. A speciálisan disc golfhoz kitalált táskák esetében könnyebb hozzáférni a korongokhoz, masszív felépítésűek a nagyobb igénybevétel miatt, jobban ellenállnak az időjárási viszonyoknak.

Vásárlás

A disc golfozáshoz használt kellékeket Magyarországon webshopokból lehet beszerezni. Pár tipp ehhez:

Webshop1 [link]

Webshop2 [link]

Webshop3 [link]

Stb..