Mi a Disc Golf

A disc golf (frizbi golf) a frizbikkel, vagy hivatalosabb nevén repülőkorongokkal űzhető sportágak egyik fajtája. A játék sok szempontból hasonlít a hagyományos, ütőkkel és labdával játszott golfhoz: a játék célja, hogy a játékosok minél kevesebb frizbi dobással eltaláljanak egy célpontot. A dobásokat egy meghatározott kezdőponttól (tee) kezdik el, mindig pontosan onnan folytatják, ahol a frizbi megállt, egészen addig, ameddig a frizbivel el nem találják a speciális célpontot, egy láncos kosarat (basket). A játékot az a játékos nyeri, akinek a legkevesebb dobásra volt szüksége ahhoz, hogy a célt, vagy a pályán levő célokat eltalálja.

A disc golfot előre telepített disc golf pályákon, vagy ezek hiányában bármilyen nagyobb parkban, réten, erdőben játszák. A területen elhelyezkedő fák, villanyoszlopok, bokrok, és egyéb tereptárgyak pedig csak izgalmasabbá és kihívásokkal telibbé teszik a játékot.

A játékhoz alapvetően kifejezetten erre a célra gyártott frizbikre, és egy kifejezetten erre a célra gyártott célpontként szolgáló kosárra van szükség, de amennyiben ezek nem elérhetőek, úgy bármilyen frizbivel lehet játszani, és célpontként gyakorlatilag bármilyen tereptárgyat ki lehet jelölni.

Disc Golf Magyarországon

A sportágat Magyarországra külföldi játékosok közvetítésével érkezett meg. A ’90-es évek elején Budapesten számos, elsősorban észak-amerikai, a sportot ismerő játékos tartózkodott, akik kisebb-nagyobb mértékben a Budapesten akkortájt megjelenő ultimate frizbi közösséghez is hozzákapcsolódtak. A játékot ők mutatták meg az ultimate frizbi úttörőiknek, és saját gyártású kosarakra, kezdtek el játszani a budapsti Hajógyári – sziget területén. A sportág hazai úttörőjének Jeff Iliff, korábbi nevén Jeff Blount urat szokás tekinteni, aki elhivatottságával és sportszeretetével megfertőzte az ultimate frizbis közösség tagjait.

Az eleinte 10-20 főt számláló közösség a környező országokban kezdett versenyekre járni, és 1999-ben megrendezésre került az első nemzetközi disc golf verseny is Budapesten, a Hajógyári szigeten. A sportág a 2010-es évek elejéig kevésbbé rendszerezett keretek között mozgott az országban: ebben az időszakban a továbbra is 20-30 főt számláló közösség évi rendszerességgel rendezett egy nemzetközi versenyt, és látogatta a környező országok versenyeit.

Mérföldkő volt a sportág történetében a 2004-es év: az Ausztriában már akkor is jóval nagyobb ismertségnek örvendő sportág kinti képviselői elindították az ún. Austro-Hungaro Tour versenysorozatot. Ez a versenysorozat egy eleinte évente 6-7 majd később 9-10 versenyből álló sorozat volt, amelyből kettő versenynek Magyarország adott otthont, ezzel a hazai versenyek meg tudtak jelenni a nemzetközi porondon.

2012-ben került átadásra az ország első, mindenki által ingyen és szabadon látogatható, de ma már sajnos nem üzemelő fix disc golf pályája, a Budapest, III. Kerületi Testvérhegyen. A pályát a Magyar Repülőkorong Országos Sportági Szakszövetség (MRKSZ) és Budapest III. Kerület Önkormányzata egy közös projekt keretében építette. Ez egy 14, majd ideiglenesen 18, és végül újra 14 lyukassá zsugorodott pálya volt. A pálya létrehozása nagy lendületet adott a hazai sportnak.

2015-ben megépült Budapest második, ma is működő fix pályája a Kőbányai Sportligetben. A modell hasonló volt, mint a testvérhegyi pálya esetében: önkormányzati tulajdonban levő területen az MRKSZ és a hazai disc golfos klubok közösen építették a pályát.

Az MRKSZ szakszövetségi státuszának elérését követően vált lehetővé az első hivatalos Magyar Disc Golf Országos Bajnokság megrendezése. 2015-ben avattunk először országos bajnokokat az abban az évben átadott Sportligetben.

A sportágat az MRKSZ-DGB becslése, illetve az MRKSZ kiadott versenyengedélyei alapján ma itthon az alábbi penetráció jellemzi: körülbelül 1000-1500 ember ismeri a sportot, körülbelül 100 már próbálta a sportot, kb. 50 kisebb-nagyobb rendszerességgel játszik, és 10-15 versenyző rendszeresen versenyez, hazai és nemzetközi szinten is.

Hogyan kezdjem el?

Disc golfozni bárki, bármilyen életkorban, bármiféle előképzettség nélkül elkezdhet. A játék már a legelső alkalommal is élvezhető, és a fejlődés az első alkalmak során garantált. Az elkezdéshez semmi másra nincsen szükség, mint pár frizbire, egy pályára, vagy pedig ezek hiányában illetve ezek mellé kiegészítésként egy olyan ismerősre , akitől lehet frizbiket kölcsönkérni, és meg tudja mutatni, hogy mi is ez a szabadidős tevékenység.