Versenyengedélyek, licenszképzés, átigazolások, stb.

Az alábbiakban a Magyar Repülő Korong Szövetség versenyengedélyekre,  edzői licenszekre, átigazolásokra vonastkozó szabályaival, és úgy általában, az ezekkel összefüggésben levő admnisztrációs kötelezettségekkel kapcsolatosan szeretnénk nektek informatív tájékoztatást nyújtani. Az olvasmány minden olyan disc golfosnak "kötelező", aki a 2020-as évben az MRKSZ rendezésében megvalósuló disc golf versenyen el szeretne indulni, így pl. a 2020-as disc golf országos bajnokságon, vagy pedig az EB-n és CEDGC-n (felmerülhet a kérdés hogy az EB és a CEDGC miért "szövetségi" verseny. Egyrészt azért, mert mindkettő versenyen egy magyar "válogatott" vesz részt, válogatni meg a Szövetségnek van joga, másrészt a CEDGC-t fizikailag is a Szövetség rendezi). Ha nagyon nincs kedved sokat olvasni, akkor csak a legvégét olvasd el, az Összefoglalás pontot.

A 2019. eleji állapothoz képest a szabályaink csak minimális mértékben változtak, így aki a tavalyiak szerint jár el, azt nagy meglepetés nem érheti. Az alábbiakban írtakat sokkal részletesebben elolvashatjátok a Nyilvántartási, igazolási, átigazolási és versenyengedély kiadási szabályzatban, illetve a Képesítési és licenc szabályzatban.

 

Nyilvántartásba vétel: a nyilvántartásbavétel nem egyezik meg sem a leigazolással, sem az átigazolással, hanem egy azt megelőző technikai lépés. A sportolókat annak érdekében, hogy versenyengedélyt kaphassanak a Szövetség nyilvántartásába kell venni. A nyilvántartásba vételt a sportoló csak egy sportegyesületen keresztül kérelmezheti, ergo ahhoz, hogy nyilvántartásba legyen valaki véve, egy sportszervezet tagjának kell lennie. A nyilvántartási kérelmet pedig nem a sportoló, hanem a sportegyesület képviseletre jogosult vezetője adja be az MRKSZ-nek.

 

Leigazolás, átigazolás: a szövetség szabályai szerint a disc golf külön sportágnak minősül és egy sportoló egy sportágban csak egy sportegyesület igazolt játékosa lehet. Főszabály szerint annak a spotegyesületnek az igazolt sportolója vagy, amelyik sportegyesület neked legutoljára versenyengedélyt kért, hacsak nem menetközben átigazoltál valahova. Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik sportegyesület állított ki neked utoljára versenyengedélyt, akkor ezen a linken utánajárhatsz (2019). HA ezen a linken sem találod meg magad, de biztos vagy benne, hogy valaha volt versenyengedélyed, akkor a legjobb ha a lenti átigazolás szerint jársz el.

Miért fontos egyáltalán ez az egész le meg átigazolás? Azért mert bizonyos adminisztratív feltételeket kizárólag egy egyesület igazolt játékosaként tehetsz meg. Azaz ha nem vagy sehol sem igazolt játékos, akkor főszabály szerint MRKSZ versenyen nem fogsz tudni elindulni (hacsak nem az MRKSZ Versenybizottsága külön engedélyben ezt nem hagyja jóvá).

  • Leigazolás: ha még nem volt sehol sem disc golfos versenyengedélyed, akkor le kell igazolnod egy sportegyesülethez. Fontos, hogy disc golf sportolóként csak egy egyesület igazolt játékosa lehetsz. A leigazolást a spoertegyesület és a játékos közös kérésére az MRKSZ Versenybizottsága végzi el, itt mindössze annyi teendőd van, hogy a sportegyesület vezetőjével együtt kitöltitek a fenti szabályzat mellékletét és azt elkülditek az MRKSZ Versenybizottságának.
  • Átigazolás: ha éppen valahol le vagy igazolva, akkor átigazolást kell kérned. Az átigazolási kérelem az átadó és az átvevő sportegyesület közös kérésére történik (fomranyomtatvány küldése a Versenybizottságnak), és az átvevő sportegyesület köteles egy egyszeri 2500 forintos díjat megfizetni a Szövetség bankszámlájára úgy hogy a közlemény rovatból egyértelműen kiderüljön, hogy mire fizettek be. Az átigazolásokhoz kapcsolódik egy nagyon fontos határidő: mind a kérelmeknek, mind a befizetéseknek leges-legkésőbb az átigazolási időszak végéig meg kell történniük 2020. március 31-ig.

Versenyengedély kérelem és kiadás: versenyengedélyt csak sportegyesület kérhet (azaz sportoló nem), és csak a saját leigazolt játékosa számára kérhet. Az MRKSZ-nek ki kell adnia az engedélyt ha a kérelem a formai elvárásoknak megfelel. Felmerül a kérdés, hogy nem szövetségi tagegyesület kérhet-e engedélyt. Igen, de a nem szövetségi tag esetében az engedély kiadását a Versenybizottság bírálja el, amely elvileg (az ésszerűség határain belül) bármilyen feltételhez kötheti a kiadást. A versenyengedély kiállítása térítésköteles, engedélyenként 1000 forintot kell megfizetni az MRKSZ számlájára. A jó hír, hogy itt az adminisztráció elég egyszerű, a versenyengedély kérelmeket online is le lehet adni.

Versenyengedélyek és sportorvosi engedély kapcsolata: az MRKSZ versenyengedélyk kizárólag érvényben levő sportorvosi igazolással együtt érvényes. Amatőr sportolók részére a sportorvosi igazolást nem csak  sportorvos, hanem háziorvos is kiállíthatja, azonban a tapasztalat sokszor az, hogy a háziorvosok nem szeretnek ilyesmivel bajlódni. Sportorvosi igazolást egy évre állítanak ki az orvosok. A sportorvosi igazolást elvileg senkinek sem kell leadni, de az MRKSZ ellenőrizheti a meglétét, ergo ha valaki biztosra akar menni, akkor vagy állandóan magánál hordja (már amikor MRKSZ versenyen van), vagy pedig megküldi a másolatát az Versenybizottságnak.

Licencrendszer: az MRKSZ 2018  végén bevezette az edzői licenc rendszert, amely értelmében MRKSZ versenyre sportolót kizárólag olyan sportegyesület nevezhet, amelyik sportegyesületnek van az adott sportágban, megfelelő szintű edzői licenccel rendelkező embere. Azaz, egy egyesületből elegendő ha egyetlen ember végzi el a licencképzést. A licenc szükséges szintjének mértéke attól függ, hogy milyen szintű versenyről van szó, erről részletesebben a szabályzatban tudtok olvasni.  2020-ra vonatkozó edzői licencet mindenki szerezhet magának, aki résztvesz a Szövetség 2020-as licencképzésén (lásd következő pont).

Hogyan lesz 2020-a lincecem, vagy az egyesületemnek hogyan lesz liceces szakembere? A 2020-as edzői licenc megszerzéséhez egy képzésen kell részt venni. A képzés helye és időpontja: Újbudai József Attila Gimnázium, Budapest 1117, Váli u. 1, 2020. február 28. 12:00-18:00-ig. Fontos, hoyg a képzésre jelentkezni kell legkésőbb 2020. február 15-ig az elnokseg@mrksz.hu címen, megjelölve azt, hogy A, B, C vagy D licencet kívánsz szerezni (olimpiához A licenc kell, CEDGC/EB részvételhez B licenc, OB-hoz C). A licencek kiadásának egyébként vannak képzettségi előfeltételei is, de mivel Magyarországon a disc golf akadémiai képzése egyelőre eléggé gyerekcipőben jár,   ezt a szabályt nem vesszük szigorúan. A licenceknek van egy egyszeri díja is, amelyet a Szövetség bankszámlájára el kell utalni: B licensz 10.000,- forint, C licensz 5.000,- forint.
A licenszképzés menetrendje szerint kb 16:00-tól van a disc golfos rész, legkésőbb addig oda kell érni. Ez egy rövid előadás lesz, majd azt követően egy (könnyű) disc golfos szabályismereti teszt sikeres kitöltése után kb 17:30 körül megkapjátok a licencet.

Sportegyesület, milyen sportegyesület? A fentiekben nagyon sokat emlegettem sportegyesületet. Sportegyesület és sportegyesület között van különbség atekintetben, hogy a sportegyesület tagja-e a szövetségnek. Nézzük, hogy a fenti aktusokat milyen sportegyesületek hajtatják végre: 1) nyilvántartásbavétel/leigazolás/átigazolás csak szövetségi tag esetében értelmezhető, ugynais ha egy SE nem szövetségi tag, akkor ezek a szabályok amúgy sem vonatkoznak rá, 2) versenyengedélyt kérhet a sportolója számára nem szövetségi tagszervezet is, 3) edzői licenszet sportegyesületi tagság nélkül bárki szerezhet, de MRKSZ versenyen csak olyan sportegyesület nevezhet sportolót, amelyik SE-ben van edzői licensszel rendelkező ember.

 

Összefoglalás, azaz röviden a lényeg amit meg kell értened ha DGOB-n, vagy CEDGC-n vagy EB-n akarsz indulni idén

MRKSZ versenyre (DGOB, CEDGC) csak sportegyesület nevezhet sportolót. Egyesület csak saját igazolt sportolóját nevezheti, ha át akarsz igazolni valahova, akkor azt legkésőbb március 31-ig meg kell tenned. Sportolót csak olyan sportegyesület nevezhet, ahol van megfelelő szintű disc golf edzői licensszel rendelkező ember, és egy ember egyszerre csak egy sportegyesület edzője lehet. Licencet szerezhet bárki, aki részt vesz a Szövetség licencképzésén, lásd fent. Csak olyan sportolót lehet nevezni, akinek van érvényes versenyengedélye. Versenyengedélyt az egyesület kér a saját sportolója számára. Versenyengedélyt nem csak szövetségi tag kérhet a sportolója számára, de nem szövetségi tag esetén a szövetség nem köteles az engedélyt megadni, szövetségi tag esetében a formai szabályok betartása esetén köteles megadni. Versenyengedély csak érvényes sportorvosi igazolással együtt érvényes.

 

 

Ha a fentiekkel kapcsolatosan bárkinek kérdése van, akkor az jelezze!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .