2019-es DGOB – így történt

A 2019-es év sem telt el az országos bajnoki küzdelmek izgalma nélkül. A szezon végén íme egy rövid visszatekintés arra, hogy mi is történt, mik voltak az idei szezon tanulságai, kik álhattak a dobogó egyes fokaira, majd a poszt végén a 2020-as évvel kapcsolatos elképzelésekről olvashattok.

Az idei évben a 2018-ban bevezetett rendszer szerint zajlottak a disc golf országos bajnokság küzdelmei. 4 fordulót rendeztünk meg, 3 egynapos versennyel az utolsó, 2 napos döntő forduló került felvezetésre

Első forduló – Népliget, Április 28.

Az OB első fordulója Budapesten került megrendezésre, abban a Népligetben, ahol korábban, a disc golf hazai hőskorában már több alkalommal is rendeztünk versenyeket. A park tökéletes disc golfos adottságokkal rendelkezik, sokan nagyon szívesen látnánk itt egy fix pályát, és a jó hír az, hogy ezzel kapcsolatban az önkormányzati engedélyezés előkészületei már el is kezdődtek.

A 18 lyukas pályát Kiss Peti tűzte ki, és a két kör alatt a játékosoknak elsősorban a precizitásukra, mint az erejükre volt szükségük. Érdemi küzdelemre csak a férfi masters és a férfi open kategóriákba került sor, a hölgyek sajnos nagyon alacsony számmal képviseltették magukat. Az open mezőnyben a tavalyi versenyben is az élen végző három játékos – Erich Altoray, Hatvani Dani és Kazai Bálint – között dőlt el a forduló sorsa, a masters mezőnyben viszont egy ötös csoportnak sikerült a mezőny élére ugrania, és tették egyértelművé, hogy ők az országos bajnoki cím várományosai.

A forduló eredményeit itt találájátok.

Második forduló – Hajógyári-sziget, Július 8.

A nyári fordulót a disc golfos hazai és nemzetközi mezőny berkeiben is ismert és remélhetőleg kedvelt helyszínen, a budapesti Hajógyári -szigeten rendeztük meg. A szigetet a legtöbb hazai golf játékos úgy ismeri, mint a tenyerét, és szerencsére az elmúlt években annyi alkalommal rendeztünk itt versenyt, hogy a lyukak összeállításához maximum emlékezőtehetségre volt szükség, borzasztó nagy kreativitásra nem.

Sajnálatos módon itt is a masters és az open játékosok küzdelme zajlott, a hölgyek Pátkai Andreával képviseltették magukat (női masters) – Andrea egyébéként a tavalyi és az idei évben is mindegyik OB fordulón részt vett, így ő mindenképpen a mezőny legaktívabb játékosának tekinthető.

A korábbi versenyekről már-már unalomig ismert lyukak mind a masters, mind az open mezőnyben egy elég egyoldalú eredményt produkáltak: az open mezőny Erich Altoray 8 pontos, magabiztos győzelmét hozta Kazai Bálint és Gaál Attila előtt, a masters mezőnyben pedig Furka Róbert (Furesz) vert 12 pontot a komplett mezőnyre.

A forduló végére a masters mezőnyben már kirajzolódott, hogy Fureszt nagyon nehéz lesz behozni / megverni, az open mezőnyben viszont továbbra is nyílt maradt a verseny.

A végeredményeket ezen a PDGA oldalon találjátok.

Harmadik forduló – Népliget, Augusztus 25.

A harmadik fordulót sajnos „kényszerűségből” kellett ismételten a Népligetben megtartani. Nem mintha a helyszínnel kapcsolatban bárkinek bármi kifogása lehetne, viszont a Szövetség elképzelése szerint szerettünk volna olyan, nem budapesti helyszíneken is fordulókat rendezni, ahol egy ilyen verseny a helyi disc golfos közösség megalakulását, vagy továbbfejlődését eredményezhetik. A célpont Pécs városa lett volna, azonban az önkormányzati tulajdonban levő park üzemeltetőjével nem sikerült dűlőre jutnunk: habár nem töltöttünk el túl sok időt azzal, hogy Pécset és környékét bejárjuk potenciális disc golfos helyszínek keresése kapcsán, de az ott töltött idő alatt sajnos elég kevés lehetséges disc golfos helyszínt sikerült találnunk. Az egyik pont ez a park lett volna, azonban az önkormányzat sajnos elzárkózott azelől, hogy ott bármilyen fix pályát, vagy akármilyen sportpályát létesítsen, így elvetettük ezt az ötletet.

Maradt a már bevált Népliget, most azonban a parkot kettévágó Vajda Péter út déli oldalán található parkrészletben állítottuk fel a pályát. A pályát Hatvani Dani tűzte ki, és az első fordulóhoz hasonlóan itt is elsősorban a pontosság, mint a hosszú dobások voltak fontosak. A pálya egyik legérdekesebb szakasza, és a teljes idei OB sorozat legnehezebb lyuka a 11-es, PAR5-ös lyuk volt, amely a teljes mezőnyben a kettő kör alatt több, mint 2,5 ponttal az előírás felett átlagolt.

A forduló másik érdekessége az volt, hogy az OB fordulóval egyidőben egy amatőröknek, vagy az OB sorozaton részt venni nem tudó játékosok részére egy Népliget-kupa nevű verseny lezajlott, amelynek a célja az volt hogy be tudjunk olyan játékosokat is vonni a sportba, akik még csak most ismerkednek a játékkal. A cél teljesült, pár új játékost szerzett magénak a sportág, azonban a hölgyek részvétele megintcsak a kívánatos szint alatt maradt.

A harmadik forduló masters mezőnyben egyértelművé tette, hogy a küzdelmek Furesz mögött most már csak a második helyért zajlanak, Furesz megintcsak 7 ponttal bizonyult jobbnak a mezőnynél. A második helyért viszont továbbra is nagyon kiélezett maradt a küzdelem, Török Péter, Szabó Norbert és Zalán Benedek továbbra is „még bármi lehet” szituáció alakult ki.

Az open mezőnyben Erich Altoray megintcsak nyerni tudott, Kazai Bálint és Hatvani Dani előtt, ami az utolsó forduló előtt az openben is egy olyan helyzetet okozott, hogy aki nyer, az megnyeri az egész bajnokságot.

Eredmények itt.

Döntő forduló – Szarvas, Október 19-20

Akihez esetleg még nem jutott el a hír, a Szövetség idén pályázatot adott be az European Disc Golf Federationhöz, a 2020-as Masters Disc Golf EB megszervezésére. A pályázat helyszínt adó partnere az a Szarvasi Arborétum – precízebben a gödöllői Szent István Egyetem Tájépítészeti Karának Szarvasi Arborétuma – volt, ahol már 2018-ban is tudtunk egy OB fordulót rendezni. Sajnos a pályázat sikertelen volt, de az Arborétum vezetőségével a pályázat elkészítése során kialakult jó együttműködés arra ösztönzött minket, hogy menjünk tovább, és felvértezve a sikertelen pályázat tanulságaival, próbáljunk meg inkább lépésről-lépésre, a kicsitől a nagyobb és egyre nagyobb felé haladva versenyt szervezni itt. Így esett a választás az Arborétumra, mint a 2019-es bajnoki sorozat döntő fordulójnak otthonára, illetve az ezzel egyidőben megrendezésre kerülő Arbopen ’19 versenynek helyszínére is.

Aki tavaly volt Szarvason, az teljesen biztos, hogy hatalmas várakozásokkal és izgalmakkal tekintett a forduló elé: a park elképesztő szépségével és disc golfos szempontból tökéletes adottságaival szinte kötelező disc golfos helyszínnek minősül. Ennek megfelelően ennek a fordulónak volt a legnagyobb „látogatottsága”, és a mezőnynek kettő meglepetés vendéget is sikerült felvonultatnia: Ausztria jelenleg talán kettő legjobb játékosa, az idei közép-európai bajnok Stanislaus Amann, illetve a friss osztrák nemzeti bajnok Laurenz Schaurhofer is tiszteletét tette a versenyen.

A kitűzött pálya megegyezett azzal a layouttal, amelyet az Európa-bajnokságra beadott pályázatban tervzetünk. Ennek megfelelően a pálya kifejezetten nehézre sikerült, és szinte mindegyik disc golfos képességre szükség volt ahhoz, hogy valaki értelmezhető eredményt érjen el.

A masters mezőnynek egy sajnálatos eseménnyel kellett szembenéznie, az országos bajnoki címre magasan esélyes Furka Róbert sajnos eltörte a dobókezén az egyik ujját, így nemcsak a részvételtől kellett eltekintenie, sajnos ez az is jelentette, hogy a dobogóra sem tudott felálni a teljes sorozatban. Ez viszont lehetőséget teretmett a három fej-fej mellett haladó másik játékosnak, hogy egy torna győzelemmel az egész bajnoki sorozatot megnyerhessék. A három körös verseny első fordulójában Török Péter +3-as eredményével meg tudott lépni annyira a két riválisától, hogy az azt követő kettő fordulóban „csak” az eredményt kelljen tartania. A második körben Zalán Bence javított ez első körös +9-éhez képest és sikerült kettő pontot hoznia az élen álló Törökön. A harmadik bajnoki cím esélyes Szabó Norbertnek sajnos nem sikerült nyomást helyeznie a másik kettő játékosra, és ő szombat estére gyakorlatilag kiszállt a bajnoki címért folyó versenyből. A vasárnapi harmadik körben Bence megintcsak javított, és tudott egy pontot hoznia az élen álló Török Petin, de az első körös 8 pontos hátránya ledolgozására ez sem volt elég.

Az open mezőnyben a forgatókönyv nagyon hasonlóan alakult. A három esélyes közül az első kört követően Erich Altoray egy az egyész versenyen pályacsúcsnak minősülő -7-es eredménnyel egy 9 pontos, nagyon-nagyon nehezen behozható előnyre tett szert a második Hatvani Dani mögött (+2). Erich szinte tökéletes, bogey mentes köre 1022-es ratinget ér. Az első kört követően a harmadik, bajnoki címért versenyben levő játékos Kazai Bálint esélyei is majdnem teljesen elszálltak, Bálint +13as körével nem tudta megszelidíteni a pályát. A második kör innentől arról szólt, hogy Erich mennyit tud megtartani az előnyéből, vagy esetleg azt tovább tudja növelni, bebiztosítva ezzel a bajnoki címet. Erich dolgát eléggé megnehezítette a hosszabb ideje tartó hátfájása, így a második körben „csak” egy +2-es eredményt tudott összehozni, miközben Hatvani sem tudott érdemben javítani az első köréhez képest (0), a különbség a nap végére 7 pont volt a kettő játékos között. A vasárnapi utolsó kör viszont külső követők számára elég izgalmasan alakult: Hatvani pár idegesítő hiba ellenére relatív stabilan tudta kezdeni a körét, míg Altoray hátfájásával küszködve tovább folytatta az átlagon aluli játékát, és a front 9-t követően a kettő játékos közötti különbség egy pontra csökkent. A nehezebb back 9-on a kettő versenyző közötti virtuális különbség szinte végig 1-2 pont volt, azzal, hogy az egyenlítésre is adódtak lehetőségek Hatvani számára. Az utolsó 3 lyukon azonban Altoray idegei bizonyultak stabilabbnak, és végül egy 4 pontos összesített győzelemmel nyerte ezt a fordulót, és ezzel megvédve tavalyi címét ismét országos bajnok lett. Bálint habár mind a második, mind a harmadik körében tudott javítani az első kör eredményén, sajnos ez a fordulóban csak a negyedik helyre, és összesítettben az országos bajnoki bronzéremre volt elegendő.

Az Arbopen ’19 verseny a kettő osztrák játékos sikerét hozta, mögöttük pedig harmadik helyre Kovács Tamás ért be egy összesített +1-es eredménnyel, lezárva ezzel egy olyan impreszív szezont, amelyben elég hangosan bejelentkezett a jövő évi Európa-bajnokság magyar open kvótájára.

A verseny nemcsak a hazai disc golfos közösség, hanem a Szarvasi Arborétum életében is egy kifejezetten fontos esemény volt, ennek megfelelően az esemény elég nagy – sajnos egyelőre csak helyi – médiavisszhangot kapott:

Itt van ez a cikk, vagy ez a 15 perces riport, vagy ez a cikk, vagy akár ez, de ez is. Továbbá itt vannak ezek a képek, és ezeken kívül még számos egyéb kép is készült az eseményről, a készítőiknek, illetve a riportban résztvevőknek emiatt utólag is köszönet!!!

Az utolsó OB forduló és az Arbopen eredményeit itt éritek el.

Disc Golf Országos Bajnokság végeredménye

A 4 fordulót követően férfi Masters kategóriában az országos bajnoki sorozat végeredménye így alakult:

  1. Török Péter 350 pont
  2. Dr. Zalán Benedek 330 pont
  3. Szabó Norbert 308 pont
  4. Furka Róbert 300 pont
  5. Hársfai Péter 283 pont
  6. Balla Péter 252 pont
  7. Porhanda Zsolt 231 pont
  8. Hatvani Róbert 174 pont
  9. Kazai János 64 pont

Open mezőnyben a sorrend ez lett:

  1. Erich Altoray 400 pont
  2. Hatvani Dániel 345 pont
  3. Kazai Bálint 314 pont
  4. Kiss Attila 266 pont
  5. Gaál Attila 252 pont
  6. Darvas Márton 116 pont

A hölgyeknél a Masters mezőnyt Pátkai Andrea, az open mezőnyt pedig Horváth Márta nyerte meg, így ezekben a kategóriákban őket hívhatjuk a 2019-es év országos bajnokainak.

Mi lesz 2020-ban?

Ugyan az alábbiak még nem konkrét tervek, inkább csak elképzelések de az biztos, hogy pár változás várható az idei évhez képest.

A lebonyolítási rend várhatóan az idei évhez hasonlóan 3 egynapos, és egy 2 napos döntő fordulóból fog állni. A különbség csak annyi lesz, hogy az egynapos fordulók szervezőinek kiválasztása pályázati úton fog történni. A fordulók megrendezésére pályázni lehet majd, ennek a feltételei kidolgozás alatt vannak. Ez azt is jelenti, hogy ha a Szövetséghez egy adott forduló kapcsán nem érkezik pályázat, akkor az is előfordulhat, hogy a forduló nem kerül megrendezésre. A kettő napos döntő fordulót a Szövetség disc golf bizottsága szervezi meg.

A másik nagy változás az elérhető kategóriák tekintetében lesz. Ha egy adott kategóriában nincsen legalább 5 versenyző, akkor az adott kategóriában a szezon végén nem fogunk eredményt hírdetni. Az ilyen kategóriákban induló játékosok átsorolásra kerülnek a többi elérhető kategóriákba: a férfi masters játékosok férfi openbe, a női masters játékosok női openbe, a női játékosok – az esetlegesen hozzájuk sorolt női masters játékosokkal – férfi openbe.

Ezeken kívül pár apróbb változás még várható, a részletekkel kapcsolatosan idejében tájékoztatni fogunk titeket.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .