Kellékek, korongok

A korongok a disc golf sportág legfontosabb kellékei. Amíg a hagyományos sportban különböző szituációkban az ember különböző ütőket használ, itt is minden játékhelyzethez van egy annak a helyzetnek a megjátszásához alkalmas korong. Azt, hogy az adott játékhelyzet milyen azt alapvetően a szél/időjárási viszonyok, a célpont távolsága, és a tervezett repülési útvonal határozza meg. Pl. erős ellenszélben egy 50 méterre levő célpontra más korongot dobok, mint erős hátszélben. Amennyiben valamit jobbról kell megkerülni, akkor más korongot dobok, mintha balról kellene megkerülni. Egy 150 méterre levő célpontot csak megközelíteni próbálok, amíg egy 5 méterre levő célpontot pontosan el akarok találni, és ehhez más korong kell, stb.. A játékot érdemes „rendes”, kifejezetten a disc golfhoz gyártott korongokkal játszani.

A célpont távolságának függvényében a 3 féle korongot különböztetünk meg:

DRIVER korongok, amelyeket tipikusan az 50 méter (kezdő) illetve 90 méter feletti dobásokhoz használnak. Közös jellemzőjük, hogy relatív nehéz eldobni őket, azonban ha az ember megtanulja, akkor nagyon jól irányíthatóak, és minden körülmények között tudják azt, amire valók.

MIDRANGE vagy APPROACH korongok, tipikusan a 20-100 méteres dobásokhoz. Ezek a korongok picit lassabbak, mint a driverek, n

agyobb a légellenállásuk és jobban irányíthatóak.

PUTTER korongok, amelyet kifejezetten a kosárra történő rádobásra használnak, tipikusan 20 méteren belülről. Ezen korongok a leglassabbak, a legnagyobb légellenállással rendelkeznek, és jellemzően rövid, precíziós dobásokra használják őket.

 

A driver / midrange / putter felosztáson túl azonban az egyes típusokon belül is találkozhatunk különböző korongokkal. Itt a különbséget az aerodiamikai tuajdonságaik adják, amelynek következtében például egy korong inkább hajlamos jobbra repülni, vagy balra repülni, így azokat különböző játékszituációkban lehet használni.. Ez persze egy lényegesen leegyszerűsített megkülönböztetése a korongok sokféleségének: a legjobban akkor jár a játékos, ha saját maga tapasztalja a különbségeket.

A disc golf korongok könnyebb összehasonlítása érdekében osztályozni szokták a korongoknak 4 repülési tulajdonságát. Mielőtt ezek bemutatásra kerülnek érdemes pár szót említeni a disc golf korongok alapvető aerodinamikai viselkedését.

Jobb kezes fonák dobás esetében (RHBH – right hand back hand) a frizbi felülről nézve az óra járásának megfelelően pörög. Gyors sebességnél – pl. a dobás legelején, vagy szembeszélben – a frizbik hajlamosak a dobás irányában álló tengelyüktől jobbra eldőlni, majd ahogy lelassulnak, kisebb sebességgel éri őket szemből a levegő (pl. hátszélben) pedig hajlamosak balra dőlni.

Speed (S) / sebesség: ez a  tulajdonság kettő dolgot muat. Egyrészt mutatja a frizbi légellenálását, és ezzel összefüggésben a sebességét is. Másrészt viszont azt mutatja, hogy mekkora sebeséggel kell eldobni a korongot ahhoz, hogy a többi repülési tulajdonsága érvényesülni tudjon. A sebességet egy 1-15-ös skálán szokták mérni, minél magasabb a szám, annál gyorsabb a korong, illetve annál gyorsabban kell eldobni ahhoz, hogy hozza a repülési tulajdonságait. A DRIVER korongok jellemzően 7-8-as sebesség fölött kezdődnek, a MIDRANGE korongok 4-6 sebességűek, és a PUTT korongok jellemzően 1-3 közötti sebességűek.

Glide / siklási képesség: 0 és 6 közötti szám, amely azt mutatja, hogy mennyi levegő tud a Korong alá besorulni, mennyi ideig hajlamos siklani a levegőben. A nagyobb szám job siklási képességet jelent.

High speed turn (HST) / fordulás nagy sebességnél:  0 és -4 között értékelt tujaldonság, ahol a negatívabb szám azt jelenti, hogy a korong jobban hajlamos nagy sebességnél a tengelyétől a korong forgásának irányába eltérni. Az alacsony HST értékeket szokták instabilitásnak is nevezni, a nagyon mínuszos korongokat instabil korongnak nevezni.

Low speed fade (LSF)/ visszaesés alacsony sebességnél:0 és 4 közötti szám, ahol a magasabb érték azt jelenti, hogy az a Korong hajlamosabb a tengelyétől a forgásiránnyal ellentétesen eltérni. A magas(abb) LSF értékű korongokat szokták stabil korongnak is nevezni, annál stabilabb egy Korong, minél magasabb az LSF értéke.

A fenti repülési tulajdonságok minden korongnak sajátjai, azonban van pár olyan tényező, amely azt befolyásolja, hogy ezek a tulajdonságok “mennyire jönnek ki” a korongból:

Szél:  hátszélben a korongok kisebb sebességgel ütköznek a levegővel, így a HST és az LSF értékük magasabb irányba módosul (kevésbbé fordulékony, gyorsabban visszaesik). Elenszélben pont az ellenkezője történik, a HST és az LSF alacsonyabb irányba módosul.

A siklás (G) értékét is tudja befolyásolni a szél: szembeszélben több levegő tud beszorulni a Korong alá, így nemcsak, hogy hajlamosabb tovább a levegőben maradni, az ellenszél még fölfelé is nyomja a korongokat. Ugyanígy a hátszél pedig lenyomja a korongokat.

Dobás ereje / megpörgetés ereje: szokás azt mondani, hogy nem a korongnak, hanem a dobásnak van sebessége. Minél tisztább technikával, minél jobban megpörgetve, minél gyorsabban kerül egy Korong eldobásra, annál jobban érvényesülnek a repülési tulajdonságai.

Műanyag minősége, elhasználódás: a repülési tulajdonságokat az is tudja befolyásolni, hogy milyen műanyagból készülnek a korongok, azonban ezeknek a pontos ismertetése nem tananyag. Azt viszont fontos megemlíteni, hogy a korongok idővel, a folyamatos használat, kopás következtében instabilabbá tudnak válni.

A fentiek miatt szokták azt javasolni, hogy a kezdőbb játékosok DRIVER-nek egy 8-9 sebességű, alacsony HST és LSF értékkel, magas G értékkel rendelkező korongot válasszanak. MIDRANGE esetében is az alacsony LSF és

HST értékek magas G érték a megfelelő választás. A PUTTER-ek esetében nem szokás ezt vagy azt javasolni a kezdőbbeknek, a tapasztalat szerint a PUTTER-ek esetében a legfontosabb szempont az, hogy a játékos kényelmesnek érezze azt a kezében

Disc golf kosarak

A disc golf célja, hogy a korongot/frizbit minél kevesebb dobással juttassuk be a célpontként szolgáló kosárba. Ismét a foci analógiával élve célpontként szolgálhat igazából minden tereptárgy, így például szemeteskuka, biciklikerék, táska, fára lógatott rongy is.

Érdekes módon a sportág nemzetközi szabályrendszere szerint nincsen sztenderd kosár (alak és méret), hanem minden olyan kosár használhat

 

ó egy versenyen,amelyet a versenyigazgató elfogad célpontként. Ettől függetlenül a piacon fellelhető sok kosár között még sincsenek nagy különbségek dimenziókban, inkább a technikai kialakításuk különbözik. Így mindegyik kosár teljesíti azt a kritériumot, hogy az eltalálandó célfelület egy nagyjából 45-55 centi magas láncokból álló, trapéz amely a tetejénél kb. 60 cm széles, és az alján 20cm-re összeszűkül.

A kosaraknak létezik mobil verziója is, ezek picit könnyebb súlyú, könnyebben szállítható és mozgatható célpontok. Ha van egy ilyen kelléked, akkor akármelyik mezőre rétre kirakhatód, és már el is kezdheted a játékot.

Hol lehet korongokat kapni?

A sportághoz szükséges kellékek itthon és a régiónkban jellemzően webshopok kínálatában érhetőek el.

Magyarországon az alábbi kereskedők kínálatában kaphatóak golfozáshoz szükséges kellékek: