A 2020-as disc golf szezon

Kedves disc golfosok! Reméljük mindenkinek szuperül telt a 2019-es év, és már alig várja, hogy az új évben is korongot foghasson a kezébe. Az alábbi cikkben összeszedtük nektek mindazon újdonságokat, változásokat, hírértékű információkat, amelyekre a 2020-as évben számíthattok.

 

Magyar országos disc golf bajnokság 2020

A 2020-as évben, a tavalyi kettő évtől eltérően kettő nagyobb kaliberű változást vezet be a Szövetség. Egyrészt a sportág magyar bajnoki címét nem több fordulós versenysorozatban, hanem egy egy alkalmas versenyen döntjük el, másrészt pedig ezen verseny szervezésére/lebonyolítására az MRKSZ egy pályázaton kiválasztott szervezőt fog felkérni.

A rendező személyére kiírt pályázat anyagait és a vele kapcsolatos infok a disc-golf.hu oldalon lesznek közzétéve, a pályázatok leadási határideje pedig 2020. február 15., a határidő a pályázók kérésére meghosszabbítható maximum Február végéig. Fontos információ, hogy a verseny időpontjára is a pályázónak kell javaslatot tennie, igaz itt a dolgát megkönnyítettük azzal, hogy kettő lehetőség közül kell választania.

 

Disc Golf Bizottság - toborzás

A szövetség disc golf bizottságának (DGB) jelenleg kettő tagja van (Kiss Péter, Hatvani Dániel), ugyanakkor nyilvánvalóan látszik, hogy ennyien nem vagyunk elegen, és mint ilyen segítőket toborzunk. Itt összeszedtük, hogy a DGB egészen pontosan mikkel foglalkozik, illetve pontosabban mivel kellene foglalkoznia az ideális esetben. Ha úgy érzed, hogy ebbe a munkába szívesen besegítenél, akkor kérlek jelezd a szándékodat valamelyik jelenlegi tag felé (hatvani07@gmail.com vagy pz.kiss@gmail.com ):

 • disc golfra vonatkozó szövetségi szabályzatok kidolgozása, a már meglevő szabályzatok módosítása
 • CEDGC és EB kvalifikációs kritériumok kialakítása, a kvalifikációs rendszer üzemeltetése
 • Szövetségi kapitány kiválasztása
 • Országos bajnoki rendszer működtetése, pályázati rendszer működtetése, pályázó hiányában az OB megszervezése
 • A disc-golf.hu honlap üzemeltetése
 • A 3PT versenynaptár kialakítása
 • Disc golfos PAT (pedagógus akkreditált továbbképzés) menedzselése, oktatások
 • Pályafejlesztési tevékenység: ez az a tevékenység, amire a 2019-es évben a legkevesebb idő jutott, de 2020-ban bele szertnénk húzni
 • 2020 speciál: a CEDGC megszervezése
 • Minden egyéb, országos illetőségű disc golfos dolog intézése

 

Disc Golf EB 2020, kvalifikáció

Amint azt sokan tudják, a 2020-as DGEB-t a csehországi Konopiste-ben kerül megrendezésre, Aug 14 és 22 között. A DGB által idén lefolytatott előzetes igényfelmérés alapján, a szövetségi kapitány a Magyarország által elérhető ún. nemzeti kvóták (national spot) közül az MPO, FPO és MP40 kategóriákban fog 1-1- versenyzőt nevezni. A szövetségi kapitány személyét a DGB javaslatára, az MRKSZ elnöksége nevezi ki.

A tág válogatott keret kialakítására az utolsó kvalifikációs versenyt követően kerül sor: a korábban már ismertetett szabályrendszer alapján a játékosokat sorba rendezzük, és az egyes kategóriákban (MPO, FPO, MP40) ezen sorrend alapján hívjuk be a játékosokat, maximum a rendelkezésre áló kvóta plusz 2 főt. A szövetségi kapitány a keret végleges szűkítését legkésőbb 2020. júniusáig megteszi, ahol a keret szűkítés elsődleges szempontja a kvalifikációs kritériumok alapján elért sorrend, kisrészben pedig a felkészülési időszakban mutatott felkészülési aktivitás lesz. A szűk keretbe be nem kerülő játékosok automatikusan tartalékká válnak, ami azt jelenti, hogy az indulási jogot szerző versenyző esetleges kiesése esetén közülük kerülnek be a helyre.

A kvalifikációs verseny időpontja: 2020. március 22., helyszíne: Budapest, Sportliget. A versenyen kettő darab, 18 lyukas kört fogunk játszani.

A kvali versenyre való jelentkezés módjáról és a versennyel kapcsolatos többi inforól hírt fogunk adni az oldalon.

 

Central European Disc Golf Championships / Közép-európai disc golf bajnokság

A hazai disc golf sportágtörténelem egyik nagyon fontos mérföldköveként a 2020-as évben mi fogjuk rendezni, így ez a rész a CEGDC kvalifikációs kritériumairól, illetve a versenyszervezésről is fog szólni.

 

Kvalifikáció a CEDGC-re

A CEDGC kvalifikációs rendszere a tavayi évhez képest nem változott. Ez alapján a versenyzők az alábbi módokon juthatnak be a versenyre. Értelemszerűen ha egy játékos valamelyik lenti módon már szerzett indulási jogot, akkor az a többi kvótaszerzési módban nem vesz részt:

 • Automatikus módon (21db MPO, 6db FPO, 6db, MJ18, 2db FJ18): automatikus kvótát azok a játékosok kapnak, akik a 2019-es év végén a 7 CEDGC országban az adott életkor kategóriában a legmagasabb ratingekkel rendelkeznek. Azaz pl. A 2019 év végi ratingek alapján a legjobb 21 férfi játékos automatikus kvótát kap.
 • Nemzeti kvótákkal (3db MPO és 1-1db FPO/MJ18/FJ18): Minden ország a saját szuverén döntési szempontjai alapján jelölhet 3db MPO és 1-1db FPO/MJ18/FJ18 játékost. A DGB döntése értelmében ez a szempont itthon a 2020. június legelső rating frissítése (várhatóan június 9.) alapján fennálló rating erősorrend lesz az egyes kategóriákban.
 • Aktuális rating alapján (5db MPO és 1-1db FPO/MJ18/FJ18): a versenyre való jelentkezés különböző fázisokban zajlik. Az első fázis végén, a rating alapján sorbarendezett váró listán legelől álló 5 MPO és 1-1 FPO/MJ18/FJ18 játékos kap kvótát.
 • Wild Card helyek (3db MPO és 1-1db FPO/MJ18/FJ18): verseny szervezője (DGB) saját döntési szempontrendszere alapján a váró listáról választhat 3db MPO és 1-1 FPO/MJ18/FJ18 játékost.

 

A CEDGC megszervezése – szervezők toborzása

A 2020-as évi CEDGC 2020. szeptember 26.-27.-én kerül megrendezésre, a Szarvasi Arborétumban. A verseny a 2020-as év legfontosabb hazai disc golf eseménye lesz, és mint ilyen , a célunk más nem is lehetne, mint egy kiemelten magas színvonalú esemény megrendezése.

A versenyt a DGB szervezi (nem játszó TD Hatvani Dani, és co-TD Kiss Peti, továbbá természetesen nagyon számítunk a szarvasiak (Szabó Norbi és Fodor Viktor) segítségére is), de egy ekkora feladathoz tényleg nagyon kevesen vagyunk ketten. Ez azt jelenti, hogy a verseny szervező bizottsága ezennel felhívást tesz közzé, miszerint várjuk azon lelkes disc golfosok jelentkezését, akik a CEDGC szervezési feladataiban szívesen részt vennének. Fontos, hogy a szervezőként való megjelenés nem zárja ki a versenyen való részvételt, azaz attól, hoyg valaki szervez, még játszhat is.

A tényleges munkát a DGB szeretné 2020. Februárjában elkezdeni, így kérjük, hogy az eziránt érdeklődők jelezzék a szándékukat legkésőbb Februárig.

 

Szarvas - mégegyszer

Habár ez nem kimondottan szövetségi illetőségű hír, azért itt is közzétesszük. Közvetlenül a CEDGC-t követő héten még egy verseny lesz a Szarvasi Arborétumban, a 2020-as Arbopent a Natural Born Disc Golfer’s csapata szervezi. A társaság neve onnan lehet ismerős, hogy ők szervezték tavaly Európa legnagyobb disc golfos eseményét, Tyyni-t, ahol több, mint 1000 játékos jelent meg, és a játékosok 1 hét alatt összesen 16 kört játszhattak le 3 pályán.

Itt csak egy pálya lesz, a layout pontosan ugyanaz lesz, mint a CEDGC-n, a verseny egy B-tier verseny lesz (pénzdíjas), és szerdától szombatig fog tartani. Aki nem kerül be a CEDGC-re, de az Arborétumot nem szívesen hagyja ki, annak ez a verseny „kötelező”.

A versennyel kapcsoaltos minden infot a www.nbdg.fi oldalon fogtok tudni elérni, de a disc-golf.hu is be fog róla számolni.

 

3PT Tour

2020-ban is lesz 3PT tour. A jövő évi sorozat lebonyolításában az idei évhez képest kettő jelentősebb változás lesz:

 • Egyrészt az egyes versenyekre egy többfázisú jelentkezési rendszer lesz bevezetve, ami azt jelenti, hogy az egyes kategóriákban minimum ratingekhez lesz kötve, hogy az adott fázisban ki jelentkezhet. Minden veresenyen 2 fázis lesz, az elsőben egy a TD által eldöntött minimum rating szükséges a regisztrációhoz, a második fázisban pedig bárki jelentkezhet. A hazai rendezésű versenyeken az első fázishoz szükséges férfi minimum rating várhatóan 925 lesz, a nők esetében pedig 825.
 • Másrészt pedig a TD-k dönthetnek úgy, hogy a saját versenyükön az MPO/MJ18 /FPO/FJ18 kategóriákon túlmenően további kategóriákat is meghírdetnek, azonban a teljes versenysorozatban csak MPO/FPO/MJ18/FJ18 kategóriákban megy a versengés

A versenysorozat 2020-as állomásai az alábbiak lesznek, az egyes versenyekre való jelentkezéssel kapcsolatban a disc-golf.hu oldalon és a FB csoportunkban is hírt fogunk adni:

 • Május 9-10: Urban May Day, Bratislava, Szlovákia
 • Június 6-7, Smolenice Open, Szlovákia
 • Július 25-26, Őrség Open, Őriszentpéter (szervezi: Kanyon Disc Golf Sportegyesület)
 • Augusztus 1-2, Sankt Pölten Disc Golf Challenge, Ausztria
 • Október 17-18, Budapest Disc Golf Open (szervezi: Kanyon Disc Golf Sportegyesület)
 • a második osztrák verseny időpontja/helyszíne még nem ismert

 

Eurotour és egyéb versenyek, Versenynaptár

Habár ezek az információk se kimondottan DGB specifikusak, de mégis hírt adunk róluk. A 2020-as évben kettő Eurotour versenyt is hozzánk elérhető közelségben rendeznek. Ezen a versenysorozaton lehet európa legjobb játékosaival találkozni.

Április 10 és 12 között a nagyon jól ismert Varazdinban rendezik meg a Spring Forester nevű versenyt, illetve bő egy hónappal később Május 22 és 24 között pedig az ausztriai Petzen magashegyi pályáján lehet 1000-es játékosok ellen küzdeni.

Természetesen az itt említetteken kívül számos egyéb verseny is lesz, mind a közeli, mind a távolabbi régióban. A disc-golf.hu google versenynaptárjában ezek mind-mind feltűntetésre kerülnek, így elég ha valaki a telefonjára szinkronizálja azt a naptárt, és máris mindent látni fog.

 

 

Sikeres 2020-as szezont kívánunk mindenkinek!

2019 December - DGB

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .