Átalakult a Sportliget

Porhanda Zsolt írása

2016 áprilisra készült el a Sportligeti állandó kialakítású frizbi golf pálya. A testvérhegyi - azóta megszűnt - pályával ellentétben egy kezdőbarát pályát sikerült kialakítani, amit az utóbbi években egyre több játékos használ. Nagy előny, h a terület karbantartása megoldott, évente kb 4-5 alkalommal van nyírva a fű.

2019-ben a kőbányai önkormányzat fejlesztési terveket készített a Sportligetre, melyeket több ütemben hajtanak végre. Új utak, felújított sportpályák, játszótér, rekortán futókör, közvilágítás, térfigyelő kamerák kihelyezése a legfőbb fejlesztések, melyekből néhány már meg is valósult. Emiatt a frizbi golf pálya néhány kosara túlságosan közel került a futókörhöz, illetve a tervezett utakhoz, ezért az érintett kosaraknál célszerű volt elgondolkozni az áthelyezésen. A sportligeti játékosok egy rövid, főleg online egyeztetési folyamatban 4 kosár áthelyezésében egyeztek meg, illetve még egy kosár kihelyezése is lehetővé vált.

A változtatási terveket egyeztetni kellett a kőbányai önkormányzattal, amit Hatvani Daninak sikerült is véghez vinni, s tavaly ősszel megszületett egy határozat a kért kosár pozíció változtatások engedélyezéséről. A kivitelezés előtt formailag egy helyszíni egyeztetés is elő lett írva, március végére ez is megtörtént. Egy kis szervezés, anyagbeszerzés, s április közepén kezdődhetett a kivitelezés, első lépésben gödörásás + betonozás, két hétre rá pedig a kosarak áthelyezése. Szerencsére minden simán ment, komolyabb technikai nehézségek nélkül.

Április 24-étől tehát 5 új kosárpozícióval megújult 13 kosaras frizbi golf pályán lehet játszani a Sportligetben, többek között a következő újdonságokkal.

- Lejtő tetetjén elhelyezett kosár, rossz dobás esetén komoly legurulás kockázattal.
- Magaskosár a puttolás nehezítésére.
- Új kosár egy eddig nem használt tisztás szélén, legalább három irányból játszható. Az egyik irány nagyon technikás, fás részen, két emelkedő fairway-el. Az egyik végig szűk, a másik egy fokozatosan szűkülő fairway.
- A domb alján levő új kosárra pedig sok helyről és irányból lehet dobni, s kissé lejtős terepen van.A sprotligeti frizbi golf pályán a közeljövőben ki fogunk alakítani egy 18 lyukas (basic) layout-ot, amihez szeretnénk valamilyen formában kiépíteni a dobóhelyeket (tee-ket). Az információs táblát is aktualizálni szükséges, illetve a kosarak matricái is megújulnak hamarosan.

Köszönettel tartozunk az engedély megszerzésért Hatvani Daninak, a kivitelezésben résztvevőknek: Csikai Mátyás, Kazai Bálint, Kazai János, Kiss Attila, Milibák Gábor, Pátkai Andrea, Porhanda Zsolt, valamint a Kanyon Disc Golf egyesületnek az anyagi hozzájárulás biztosításáért.

És végül pár kép a munkálatokról:

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .